EN NL

Wachtwoordenkluis voor de Mac (MacPass)

Wordt u ook tureluurs van het onthouden van al die wachtwoorden? Gebruikt u ook vaak dezelfde wachtwoorden om deze goed te kunnen onthouden maar wat wel onveiliger is? Met deze wachtwoordkluis of wachtwoordmanager specifiek voor een Mac is dat probleem verleden tijd. U hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden, de kluis vult daarna op alle sites de juiste wachtwoorden in. 

1. Download MacPass.

2. Klik dan in de map 'Downloads', op het bestand MacPass.

3. Installeer MacPass op de Mac.

4. Maak een nieuwe wachtwoordkluis (database) aan door te klikken op 'Create new Database'.

( Sla het bestand op, op een lokatie waar u het zelf goed kan terugvinden )

5. Nu moet u één hoofd wachtwoord ( master password ) verzinnen.

( Dit wachtwoord is het enige wachtwoord wat u moet onthouden )

6. U bent nu klaar om de wachtwoordenkluis te gebruiken.

Een wachtwoord opslaan in de kluis.

U kunt het super goed ordenen, gespecificeerd opslaan en helemaal naar uw eigen hand zetten.

1. U ziet een aantal mappen waar u een wachtwoord in kunt opslaan.

2. Met de rechtermuis knop, bij de Mac secundair klikken of Control-klikken genoemd, kunt u een uitschuif menu krijgen, met een aantal opties. Ook kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken door linksboven te klikken op het sleutel icoon met de tekst 'New Entry' (knop in de blauwe circkel op de tweede afbeelding)

3. Een voorbeeld u wilt een wachtwoord opslaan van een website ( Facebook ). U klikt op de map 'Internet'.

4. U klikt in het rechter vlak op de rechtermuisknop, oftewel secundair klikken / Control-klikken.

5. Daar kunt u in het uitschuif menu klikken op 'New Entry' of u kunt meteen klikken op het sleutel icoon om een New Entry toe te voegen.

6. U krijgt een nieuw scherm te zien. Klik op 'Title'. Type daar in 'Facebook' of een andere gewenste titel.

7. Type bij 'Username' uw gebruikersnaam in van bijvoorbeeld Facebook.

8.  Klik bij 'Password' op de knop 'Generate' om een wachtwoord te genereren. 

9. Hierna verschijnt een scherm om een nieuw wachtwoord te genereren. Klik bij 'Length' op het getal en maak hier '20' van. Klik hierna op 'Use Password'.

10. Nu moet u naar bijvoorbeeld Facebook gaan en het wachtwoord die u nu gebruikt voor Facebook veranderen naar het wachtwoord van uw wachtwoordenkluis.

11. Als dat is gelukt kunt u de link van het inlogscherm van Facebook kopiëren en plakken in de wachtwoorden kluis onder 'URL'.

Nu bent u helemaal klaar en heeft u een goede kluis voor alle wachtwoorden. Het beste is om voor elke functie een nieuw uniek wachtwoord te gebruiken. Bij het kopiëren van het gewenste wachtwoord, om deze te gebruiken bij de juiste site om in te loggen, heeft u 12 seconden om het wachtwoord te plakken op de juiste plek. Dit is in de basis de manier waarop MacPass en andere wachtwoordmanagers werken.

De wachtwoorden kluis op meerdere computers en of telefoons gebruiken via Dropbox.

U kunt de wachtwoordenkluis ook op meerdere computers gebruiken door de wachtwoordenkluis op te slaan in Dropbox. Voorwaarden zijn wel dat het wachtwoord van Dropbox ook zeer sterk en uniek is. En dat deze ook niet hetzelfde wachtwoord heeft welke gebruikt wordt voor het MacPass bestand zelf. Dit om ervoor te zorgen dat het bestand met alle wachtwoorden niet in verkeerde handen terecht komt. Om via Dropbox gebruik te maken van de wachtwoordenkluis moet u het bestand welke u eerder heeft opgeslagen met allle wachtwoorden op dropbox zetten.